Category - General Knowledge

Part - First in World

Question No. - 25

Time - 25 Minuts



1. Which is the first country to issue paper currency?

a) India
b) China
c) Nepal
d) USA

Ans- b) China.

2. Which is the first country to have a constitution?

a) India
b) USA
c) Nepal
d) Canada

Ans- b) USA.

3. Which is the first country to host the modern Olympic Games?

a) Greece
b) USA
c) Nepal
d) UK

Ans- a) Greece.

4. When the world's first adhesive postage stamp issued?

a) May 1, 1830
b) May 1, 1840
c) May 1, 1850
d) May 1, 1860

Ans- b) May 1, 1840, Penny Black, was issued in the United Kingdom on May 1, 1840.

5. When was the world's first electric train ran ?

a) 31, 1865
b) 31, 1870
c) 31, 1875
d) 31, 1879

Ans- d) by Siemens in Berlin, Germany on May 31, 1879.

6. When was the world's first central power plant opend?

a) September 4, 1878
b) September 4, 1880
c) September 4, 1882
d) September 4, 1884

Ans- c) world's first central power plant was the Pearl Street Station, built by Thomas Edison in New York City and opened on September 4, 1882.

7. When was the world's first Nuclear power plant opend?

a) June 27, 1951
b) June 27, 1954
c) June 27, 1957
d) June 27, 1962

Ans- b) world's first nuclear power plant to generate electricity for a power grid was the Obninsk Nuclear Power Plant in the Soviet Union, which began operating on June 27, 1954.

8. What is the name of first nuclear reactor?

a) Prime-2
b) Chicago Pile-1
c) Mark-15
d) Tad-12

Ans- b) Chicago Pile-1, built by a team led by physicist Enrico Fermi at the University of Chicago. It achieved criticality on December 2, 1942.

9. When was the world's first scheduled passenger flight occurred?

a) January 1, 1908
b) January 1, 1911
c) January 1, 1913
d) January 1, 1914

Ans- d) on January 1, 1914, with the St. Petersburg–Tampa Airboat Line in Florida. Piloted by Tony Jannus.

10. When was the world's first satellite launched?

a) October 4, 1953
b) October 4, 1955
c) October 4, 1957
d) October 4, 1959

Ans- c) October 4, 1957, Sputnik 1, was launched by the Soviet Union.

11. When was the world's first moon mission was launched?

a) July 16, 1961
b) July 16, 1963
c) July 16, 1965
d) July 16, 1969

Ans- d) July 16, 1969, as part of the NASA Apollo 11 mission.

12. What was the name of world's first nuclear submarine?

a) USS Morgan
b) USS Prime
c) USS Nautilus
d) USS Speedo

Ans- c) USS Nautilus, was built in the United States, with construction starting in 1952 and its launch in January 1954.

13. Which is the first country to be certified as polio-free ?

a) USA
b) Canada
c) Czech Republic
d) UK

Ans- c) Czech Republic in 1960.

14. When was the world's first ATM was installed?

a) June 27, 1967
b) June 27, 1969
c) June 27, 1971
d) June 27, 1973

Ans- a) June 27, 1967, at a Barclays Bank branch in Enfield, London.

15. Which is the world's first movie?

a) The Roundhay Mountain Scene
b) The Roundhay Garden Scene
c) The Roundhay Street Scene
d) The Roundhay Beech Scene

Ans- b) The Roundhay Garden Scene. a short silent film shot by French inventor Louis Le Prince in Leeds, England, on October 14, 1888.

16. Which is the world's first full-length feature film with sound?

a) Couple Dance
b) Street Walk
c) The Jazz Singer
d) The Kick Boxer

Ans- c) The Jazz Singer in 1927.

17. When was the world's first modern commercial oil well was drilled?

a) 1859
b) 1861
c) 1863
d) 1865

Ans- a) in 1859 by Edwin Drake in Titusville, Pennsylvania.

18. When was the world's first photographic camera was invented?

a) 1811
b) 1813
c) 1815
d) 1816

Ans- d) in 1816 by Joseph Nicéphore Niépce.

19. When was the world's first test tube baby born?

a) July 25, 1978
b) July 25, 1979
c) July 25, 1980
d) July 25, 1981

Ans- a) Louise Joy Brown, was born on July 25, 1978.

20. When was the world's first world's War was fought?

a) July 28, 1913
b) July 28, 1914
c) July 28, 1915
d) July 28, 1916

Ans- b) July 28, 1914 to November 11, 1918.

21. What was the name of world's first 24-hour news channel?

a) DRS
b) IBN
c) CNN
d) BBC

Ans- c) CNN, which launched on June 1, 1980.

22. When was the world's first practical incandescent light bulb was made?

a) 1877
b) 1879
c) 1881
d) 1883

Ans- b) was made at Thomas Edison's laboratory in Menlo Park, New Jersey. He demonstrated this invention on New Year's Eve in 1879.

23. When was the world's first continuously operating post office opened?

a) 1708
b) 1709
c) 1711
d) 1712

Ans- d) 1712 in Sanquhar, Scotland.

24. When was the world's first stock market opened?

a) 1601
b) 1602
c) 1603
d) 1604

Ans- b) Amsterdam, Netherlands in 1602.

25. What was the world's first operational fighter jet?

a) Messerschmitt Me 262
b) Messerschmitt Te 262
c) Messerschmitt Je 262
d) Messerschmitt Ke 262

Ans- a) Messerschmitt Me 262, introduced by Nazi Germany in mid-1944 during World War II.